Novo-Pak

Opakowania z tworzyw sztucznych są bardzo wygodne i praktyczne w przechowywaniu kosmetyków i jedzenia. Są lekkie, nie nasiąkają tłuszczem ani wodą, łatwo je później umyć i użyć ponownie. Butelki z dozownikiem są bardziej higieniczne niż pozostałe opakowania. Zawarte w środku balsamy i mleczka mają mniej kontaktu z powietrzem niż te, które trzymamy w tradycyjnych pojemnikach. Dzięki temu produkty dłużej zachowują świeżość, zapach i odpowiednią konsystencję.

Dzisiejsze butelki plastikowe nadają się do recyklingu. Dzięki temu tworzywa sztuczne stały się materiałami przyjaznymi środowisku (pod warunkiem właściwego postępowania z odpadami przez użytkowników). 

Cechy tworzyw sztucznych

Nie wszystkie plastikowe butelki są jednak bezpieczne i nadają się do dowolnego celu. Pomimo że zupełnie tego nie widać, niektóre tworzywa mogą wydzielać szkodliwe substancje, szczególnie jeśli mają kontakt z wybranymi produktami. Dlatego powinniśmy zawsze sprawdzać, z jakiego tworzywa są wykonane, jakie jest ich przeznaczenie i sposób utylizacji. Nie wszystkie też mają taką samą wytrzymałość i trwałość, co ma znaczenie, kiedy chcemy używać ich wielokrotnie. Tu istotna jest także grubość użytego materiału. 

Jak sprawdzić rodzaj plastiku?

Wszystkie tworzywa sztuczne obecne na rynku mają specjalne oznaczenia, najczęściej na dnie. Symbole, które tam znajdziemy, informują o substancji, z jakiej opakowanie jest zrobione oraz o sposobie jego utylizacji. Z opakowania dowiemy się, czy tworzywo poddaje się recyklingowi. Najczęściej spotykane oznaczenia na opakowaniach z tworzyw sztucznych to:

  1. PET/PETE — politereftalan etylenu, substancja powszechnie używana do produkcji różnego rodzaju opakowań spożywczych i kosmetycznych, najczęściej  butelek do napojów. Stosowana również do produkcji niektórych elementów budowlanych. Jednorazowe opakowania PET nie powinny być wystawiane na ostre słońce ani używane do przechowywania żywności, ponieważ mogą wytwarzać substancje toksyczne;
  2. PE-HD/HDPE — polietylen wysokiej gęstości, trwały, bezpieczny i biodegradowalny. Najczęściej produkuje się z niego opakowania spożywcze i kosmetyczne, a także do produkcji żagli, nart czy rur. Jest dość trwały, można używać go wielokrotnie;
  3. PE-LD/LDPE – polietylen o niskiej gęstości, najczęściej wykorzystywany do produkcji opakowań do żywności;
  4. PP – polipropylen, wykorzystywany powszechnie w przemyśle spożywczym i chemicznym. Wytrzymały, odporny na działanie wielu środków chemicznych. Produkuje się z niego nie tylko opakowania, ale także zabawki, rury, przewody elektryczne i sprzęt AGD.

Rzadziej spotykane oznaczenia na opakowaniach to PVC/PCW – polichlorek winylu, który może być  szkodliwy dla zdrowia (nie wolno go spalać), PS – polistyren, bardziej znany jako styropian oraz OTHER – oznaczenie mniej znanych substancji takich jak nylon, szkło akrylowe, poliwęglany. 

Czasami można spotkać na opakowaniach oznaczenie BPA Free lub BPA 0%, co oznacza, że nie zawierają toksycznego bisfenolu (BPA).

LinkedIn
Instagram
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping